Spöksaga till Halloween

Matematiksaga med fokus på räkneord och färger
Snart är det dags för Halloween! Jag personligen anser inte att just detta firande är en av de högtider som förskolan enligt läroplanen ska överföra till nästa generation. MEN det är något som växer för varje år OCH det är ju ändå väldigt roligt att uppmärksamma denna händelse och fira Halloween på ett eller annat sätt. Så här kommer en ganska oläskig saga om nio små spökbarn - som naturligtvis kan användas året runt!

Sagan hittade jag på Ingelas lekstuga (som tyvärr verkar vara nedlagd numera), dock har jag uppdaterat texten lite, t.ex. kan ni välja om det är mammaspöke eller pappaspöke som ska gå ut och handla* samt att spökbarnen benämns både som "han" och "hon" (i originalversionen var det bara pojkspöken).
* kanske har eran spökfamilj två mammor eller två pappor? Skriv då ut två exemplar av dessa. ;)

Illustrationerna till sagan är inte tänkta att fungera som flano (dvs. fästa flanokartong på baksidan). Utan är tänkta att klippas ut ”med marginal” runt illustrationslinjerna – både den vita och den motsvarande färgade, spegelvända spökillustrationen – som därefter klistras fast på ett vanligt vitt papper (här är det bra att använda ett ljusbord eller fönster för att få spökets två sidor att linjera med varandra ”på båda sidor” om det vita pappret). Klipp därefter ut spöket igen, denna gång jäms med linjerna eller med en liten marginal till dem – bestäm själv hur du vill ha det - och laminera sedan spökena. När ni läser upp sagan, läggs de olika spökfigurerna ut på golvet med den spökvita sidan upp och vänds sedan allteftersom spökbarnen byter färg. Om dessa instruktioner ”made no sense”, skriv en kommentar så ska jag försöka förklara på ett annat sätt. Eller om ni har en annan lösning på hur ni vill använda illustrationerna – kör på det! :D


Tips! Ändra gärna sagan där barnen får ge egna förslag på vad spökena ska äta för att ändra till respektive färg. Ett annat alternativ är att låta barnen vidareutveckla sagan och måla egna spöken i färger efter eget tycke och fantasi: t.ex. Hur skulle spöket se ut om hen åt din favoritmat? Hur skulle spöket se ut om hen åt maten som vi åt idag på förskolan?


Förutsättningar att utveckla...
Denna saga anser jag främst erbjuder barnen förutsättningar att:
  • utveckla sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar samt 
  • utveckla sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang samt
  • utveckla sin förståelse för grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp.

Material att ladda ner: (PDF-fil)
Text och illustrationer till sagan:
Spökbarnen som ändrade färg


Varsågoda, hoppas ni får användning för sagan och spökena!
Illustragogen

Creative Commons-licens
Dessa illustrationer är licensierade under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.

Kommentarer

  1. Vi är så glada att få ha en sån inspirerande och härlig kollega som dig.
    Kram JPG2

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sagan om Form-Monstret

Sånger och ramsor om träd och skog