Gott nytt årshjul!

Årshjul och dagshjul i regnbågens färger
Ojojoj så mycket nytt som tagit sin början: inte bara ett nytt år utan även ett helt nytt årtionde och dessutom en helt ny termin full av nya möjligheter! Så kul! Är det någon mer än jag som gärna ”smyger” in lite nya inslag i verksamheten såhär efter nyår, precis i början på terminen? Ja? Va bra! Då passar jag på att tipsa om att smyga in ett regnbågsfärgat årshjul i sin lärmiljö med tillhörande regnbågsfärgat dagshjul. Detta för att synliggöra hur årets månader respektive månadernas dagar ”tickar” fram!

Under årens lopp inom förskolans värld har jag sett, och även skapat, många olika sätt att visa när barnen fyller år. Några exempel är det klassiska ”födelsedagståget” med ett lok och tolv vagnar (en för varje månad) med plats för alla födelsedagsbarn i rätt vagn. Ett av mina första egna alster var en stor regnbåge med laminerade bilder på Care Bears där barnens namn, födelsedatum och antal år de skulle fylla stod på björnens mage. Björnen fick de naturligtvis ta med sig hem när de fyllt år.

Men nu har jag fastnat för detta årshjul med tolv cirklar i regnbågens färger. Det jag gillar mest med detta sätt (förutom den färgklick den tillför miljön med regnbågsfärgerna!) är det cirkulära som jag anser skapar goda förutsättningar för barnen att se att året ”börjar om” med samma månader och årstider i samma ordning som föregående år.

På den förskolan där jag arbetar nu, sitter det ett årshjul på varje avdelning och varje avdelning har fyllt sitt hjul med foton på barnen i sin barngrupp samt skrivit ut en liten tårtillustration i samma färg som månaden respektive barn fyller år. I tårtan sitter även x antal ljus som respektive barn är just nu. Tårtan byts ut mot en ny tårtillustration med ett ytterligare ljus i när barnet firas på förskolan.

Bilderna på barn och vuxna i hjulen (ovan och nedan) är tagna från Pixabay, de har ingen koppling till min arbetsplats.

Sen har vi även ett stort årshjul samt dagshjul i den gemensamma matsalen. Och varje månad samlas vi alla tre avdelningar för en månadsfest för att uppmärksamma och ”fira” att det blivit en ny månad då vi sjunger sånger om t.ex. aktuell årstid och väder samt andra roliga sånger/ramsor som ”passar” den nya månaden. Vi flyttar naturligtvis pilen i årshjulet och sätter upp foton på förskolans alla födelsedagsbarn, inkl. pedagoger, i dagshjulet vid rätt datum. Vi kollar även om det är någon rolig temadag den månaden som vi gemensamt (inte bara en avdelning) vill uppmärksamma på förskolan. Dessa dagar synliggörs också med någon passande bild som sätts upp i dagshjulet vid aktuellt datum. Nu i januari ska vi t.ex. uppmärksamma Kramens dag den 21 januari och Skogens dag den 22 januari.
PS. Pilen till dagshjulet flyttar vi varje morgon (om vi kommer ihåg det, annars påminner barnen oss).
PPS. De månader med 30, 29 eller 28 dagar, vänder vi bara de datumen så den vita baksidan syns vilket ger ett bra tillfälle att diskutera hur månaderna är olika långa med barnen, precis som vi människor.



I matsalen sitter månadens samtliga födelsedagsbarn på förskolan, stora som små.


Förutsättningar att utveckla...
Detta material anser jag främst erbjuder barnen förutsättningar att utveckla förståelse för tid samt grundläggande egenskaper hos antal, mönster, ordning och förändring. Ett av målen i förskolans läroplan (Lpfö 18).


Material att ladda ner: (PDF-fil)
Litet årshjul: 12 cirklar (14,6 cm i diameter) i regnbågens färger + en pil.
Stort årshjul: 12 cirklar (19,8 cm i diameter) i regnbågens färger + en pil.
Dagshjul31 små cirklar (4,3 cm i diameter) i regnbågens färger.
Födelsedagstårtor: tårtillustrationer med 1, 2, 3, 4, 5 och 6 ljus i 4 exemplar/månad.

TIPS 1! Sätt gärna cirkeln för december som ”klockan 12” då det är årets tolfte månad och januari som klockan 1 då det är årets första månad osv. Då följer årshjulets månader samma upplägg som just klockan har.
Tips 2! Använd pilen i PDF:en som en mall och glittra, pimpa, smycka och skapa er en alldeles fantastisk pil till ert/era hjul. Är pilen i PDF:en för stor så kan du bara klippa av den till passande längd.

OBS! Om någon skulle vilja ha extra stora eller extra små cirklar till sitt årshjul, skriv ut PDF:en med det större årshjulet (20 cm-cirklarna) på A3-ark istället om er skrivare kan hantera den pappersstorleken respektive skriv ut det mindre årsjhulet (14 cm-cirklarna) på 2 eller fler sidor per ark.


Varsågoda, hoppas ni får användning för månadshjulet och dagshjulet!
Illustragogen

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Internationell Licens.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sagan om Form-Monstret

Sånger och ramsor om träd och skog

Spöksaga till Halloween